måndag 6 februari 2012

Presidentti contra pääministeri


HS keskustelussa Perässähiihtäjä järjestettiin veikkaus. Tulos oli surkea. Valtaosa yliarvio Haaviston mahdollisuudet vastoin mielipidetutkimuksia. Meitä jotka yliarvioimme Sauli Niinistön mahdollisuudet oli vain 18 %.

Ensimmäinen kierros antoi pohjaa käsitykselle, että mielipidetiedustelut suosivat Niinistöä. Näin ei käynyt, päinvastoin. Niinistön todellinen poliittinen tuki on jossain 80% paikkeilla. Presidentin vaaleihin kuulumaton ”arvojohtaja” höpötys vei ääniä Niinistöltä. Päinvastoin kuin Risto Uimonen homous tuotti Haaviston suuren äänimäärän Helsingissä. Muualla Suomessa ihmiset jäivät kotiin, kun ei ollut ketä äänestäisi. Eivät he homoja pelänneet

Vaalien varsinainen anti oli vuoropuhelussa, joka jo vaali-itana syntyi Niinistön ja Kataisen välillä. Katainen riemastui kun ”vastuun ottaminen” voitti. Niinistöllä oli aivan muuta sanottavaa. Hän vakuutti toimivansa itsenäisesti.

Olisimme nähneet uskomattoman väittelyn, jos Väyrystä ei olisi sivuutettu ensimmäisellä kierroksella. Väyrysen asia, euroinnostuksen rauhoittaminen olisi pannut Niinistön ahtaalle. Hän on pariin kertaan päässyt puuttumaan tähän asiaan. Hän tukee Kataisin tekemää sopimusta, siltä osin kun se rahoittaa hallitusten tuhlailua, mutta siihen liittyy sanahelinää, josta voi olla paljonkin haittaa. On turvalista tietää, että Niiinistö lukee paperin ennen presidentin esittelyä. Tältä se näyttää lopullisessa muodossaan

http://www.european-council.europa.eu/media/582311/05-tesm2.en12.pdf

Kreikka menee minä päivänä tahansa vararikkoon ja Suomelle tulee uusia laskuja maksettavaksi. Tässä asiassa on Niinistö jo sitoutunut painamaan jarrua. Turvallinen presidentti valittiin.

Ennen pitkää syntyy ristiriita pääministerin ja presidentin valtuuksista. Nyt ei ole kysymys lautasten lukumäärästä vaan näkemyksestä siitä mitä Suomen valtion tulee tehdä.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar